Over hitte
Oh moeder, wat is het heet! En of je nu een naakthond hebt of een Siberische Husky, tropische temperaturen kunnen gevaarlijk zijn voor je hond. Waar moet je aan denken bij zulk weer om het voor je hond veilig en comfortabel te houden?
Honden zweten niet
Terwijl wij met tropisch weer van top tot teen al zweten zonder zelfs nog maar een vin te verroeren, regelen honden hun lichaamstemperatuur op een andere manier, zij hebben bijna geen zweetklieren. Het kan daarom goed zijn om ze te helpen bij het afkoelen.
Hoe houden ze zich dan koel?
- Na een wandeling of veel inspanning gaat je hond languit, of misschien zelfs op zijn rug, liggen op bijvoorbeeld de plavuizen. Dit doet hij om zijn lichaamswarmte kwijt te raken aan het koude oppervlak.
- Honden waden graag door koel water of hangen rond voor een ventilator. Dit voert warmte af van hun lichaam.
- Ze hijgen! Als hun speeksel verdampt van hun tong, dan daalt hun lichaamswarmte.
- Op lange termijn is hun reactie (extra) verharen, ze laten hun ondervacht los om af te koelen.
Over hitte
- Helpt het om je hond te scheren? Ja, maar het is zeker niet altijd waar! Dat hangt namelijk helemaal af van zijn vachtstructuur en hoeveel lagen hij heeft. Vraag hierover advies bij een professionele trimmer.
En wat ook nog kan is dat een scheerbeurt resulteert in een ‘kale’ hond die dan weer zonnebrand nodig heeft om verbranden te voorkomen… - Honden zweten via hun ‘voetzooltjes’ (de zweetkliertjes die daar zitten), maar die kussentjes beschermen vooral hun poten tegen extreme temperaturen of ruwe ondergronden. En het zweten daar kan niet hun hele lichaam koelen. Afkoelen wordt meer gedaan door hijgen.
- De voetzooltjes zijn bij warm weer dan ook altijd vochtig. Als u hem hiermee over een warm wegdek laat lopen, dan ontstaat heel snel forse blaarvorming, die zeer pijnlijk is en die dagenlang kan aanhouden. Als u de hond over grotere afstand wilt laten lopen, moet je je sowieso eerst afvragen of dat wel verstandig is en doe je het toch, dan niet in een te hoog tempo en zeker niet over een warm wegdek, maar over gras (waarbij het vanzelf spreekt dat de hond op langere afstand getraind moet zijn).
- Allicht overbodig te vermelden, maar toch… LAAT JE HOND NOOIT ACHTER IN EEN AUTO BIJ WARM WEER, dat kan rampzalige gevolgen hebben. Zelfs als de auto in de schaduw staat en de ramen enigszins geopend zijn, wordt het binnen al gauw ondragelijk warm. Staat de auto in de volle zon, dan is het helemaal snel gebeurd: de temperatuur kan dan gemakkelijk oplopen tot 50 á 60 °C. Uw hond zit dan opgesloten in een soort oven. Hijgen zal onvoldoende zijn om af te koelen en al snel zal zijn lichaamstemperatuur stijgen tot een gevaarlijke hoogte. Hij zal uiteindelijk buiten bewustzijn raken. Als tijdig wordt ingegrepen zal hij het overleven, hoewel het gevaar dan bestaat dat hij schade aan hersenen of nieren heeft opgelopen. Overigens kan het ook buiten het zomerseizoen aardig warm worden in de auto die in de zon staat. Dit zal niet direct leiden tot levensbedreigende situaties, maar kan wel zeer onaangenaam en schadelijk zijn voor uw hond. Zo is het ook in het (vroege) voorjaar oppassen geblazen!
Hoe kan je ze helpen met afkoelen?
- Water, water, water! Zorg ervoor dat je hond toegang heeft tot koel, vers water. Buiten en binnen. Hou ook de waterbak in de schaduw en denk eraan dat een metalen bak heet kan worden (voor zowel voedsel als water).
- Verander de uitlaattijden naar de vroege ochtend of avond. Dit geldt vooral voor de speeltijd en langere wandelingen.
- Laat je hond niet te lang op heet asfalt staan en pas op voor kunstgras. Asfalt kan 40 tot 60 graden warmer zijn dan de lucht en kunstgras wel tot 70 graden warmer. De regel is, als het te warm is om je hand er 10 seconden plat op te leggen, dan is het te warm voor je hond om op te lopen.
- Zorg voor schaduw of een koele plek. Je kan een koelmat of zelfs koelhalsband aanschaffen of leg een natte handdoek voor hem neer. Zet een ventilator aan waar hij voor kan gaan zitten. Zet buiten een parasol voor hem neer of wat helemaal fijn is, is als hij een kuil kan graven op een schaduwrijke plek om lekker in te gaan liggen.
- Een kikkerbadje! De één vindt het alleen fijn om uit te drinken of in te staan en de ander dompelt zich gewoon helemaal onder (zoals de Griekse herder Meeko op de foto). Heerlijk ook om naar te kijken.
- Geef ze eens een hondenijsje om zo te helpen hun lichaamstemperatuur te verlagen en zo te zorgen voor extra hydratatie.
Herken een zonnesteek
Omdat honden anders reageren op hitte, kunnen ze sneller last krijgen van een zonnesteek. Dit gebeurt wanneer hun lichaamstemperatuur stijgt en ze niet of niet snel genoeg kunnen afkoelen tot een veilige temperatuur.
Tekenen zijn:
- Zwaar hijgen
- Grote speekselproductie
- Braken
- Diarree
- Hoge koorts (40,5 °C of meer, zijn normale temperatuur is 38-39 °C)
- Tot slot, stuiptrekkingen en coma
Als je vermoed dat hij een zonnesteek heeft
Raadpleeg dan zo snel mogelijk een dierenarts. Breng je hond naar een koele plek of in de schaduw en besprenkel hem met fris water (of gebruik een spons om hem te hydrateren) en zorg er daarbij goed voor dat het water over de huid stroomt en dat het niet alleen over de vacht glijdt. Maak zijn buik en de binnenkant van zijn poten goed nat en giet water over zijn tong en in zijn mond.
Ook een ventilator kan helpen om je hond een beetje af te koelen. Dompel je hond nooit onder in koud water, omdat dit kan leiden tot een shock!
Masseer zachtjes zijn poten en lijf tot je bij de dierenarts bent of totdat de lichaamstemperatuur weer normaal is geworden (een temperatuur van 39,4 ºC is voldoende). Bij een grote hond duurt het langer om af te koelen dan bij een kleine. Is je hond weer op een normale temperatuur gekomen? Stop dan met het afkoelen zodat hij het niet koud krijgt en hij niet onderkoeld raakt. Droog je hond voorzichtig af met een handdoek en geef hem wat water als hij bij bewustzijn is.
Vooral kortsnuitige hondenrassen als boxers, mopshonden en bulldoggen zijn extra gevoelig voor oververhitting. Dus als je zo’n kortsnuitige beauty hebt, wees dan heel voorzichtig met deze hitte.
Ik hoop dat je samen met je hondenvriend verder van de zomer kan genieten!
Bron: Maria Hofman, Turner Vetenary Clinic, Libelle, Snuffelbox
Misschien vind je dit artikel ook interessant: Over Hondenijsjes